Zdroj: https://ms-wolkerova.cz/dokumenty/skolni-rad  •  Vydáno: 31.8.2020 14:16  •  Autor: Radka a Stáňa

ŠKOLNÍ ŘÁD

 

Mateřská škola, Lanškroun,Wolkerova 85,

okres Ústí nad Orlicí

tel. 465 322 596

e-mail:mswolkerova@inlan.cz PSČ 563 01

 

Naše č.j.:MSW 126/2023/RE

Vyřizuje: Kristina Popelářová

Vydala: Kristina Popelářová

Počet listů: 14

Počet příloh: 2

Spisový znak: C4

Skartační znak: A/5

Datum: 31.8.2023

Účinnost od: 1.9.2023

 

 

ŠKOLNÍ ŘÁD

 

Článek 1

Úvodní ustanovení

 

Ředitelka Mateřské školy, Lanškroun, Wolkerova 85, okres Ústí nad Orlicí vydává školní řád, který upravuje

 

a) podrobnosti k výkonu práv a povinností dětí a jejich zákonných zástupců ve škole

a podrobnosti o pravidlech vzájemných vztahů se zaměstnanci školy

 

b) provoz a vnitřní režim školy

 

c) podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí a jejich ochrany před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí

 

d) podmínky zacházení s majetkem školy ze strany dětí a jejich zákonných zástupců.

 

Školní řád je zpracovaný v souladu s § 30 zákona č.561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) v platném znění, vyhláškou č.14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, v platném znění. Je zveřejněn na přístupném místě ve škole (šatny dětí), na webových stránkách mateřské školy. Zákonní zástupci dětí jsou informováni o jeho vydání a obsahu také na rodičovských schůzkách.

 

Zřizovatelem Mateřské školy, Lanškroun, Wolkerova 85, okres Ústí nad Orlicí je Město Lanškroun. Mateřská škola (dále MŠ) je od 1.1.2003 příspěvkovou organizací na základě usnesení Zastupitelstva Města Lanškroun č.130/2002.

 

 

 

 

 

 

Článek 2

Práva a povinnosti dětí a jejich zákonných zástupců ve škole a pravidla vzájemných vztahů s pedagogickými i ostatními pracovníky

 

Mateřská škola spolupracuje se zákonnými zástupci dětí s cílem rozvíjet a organizovat činnosti ve prospěch dětí a prohloubení vzájemného působení rodiny a mateřské školy.

Odpovědnost zákonných zástupců za vývoj a výchovu svého dítěte je prvořadá.

Pedagogičtí i ostatní pracovníci školy usilují o vytváření dobrých vztahů se zákonnými zástupci dětí, se snahou o vstřícné a věcné jednání, které bude základem pro naplňování cílů vzdělávání dítěte a také jeho spokojenosti v mateřské škole.

Zaměstnanci školy, děti a jejich zákonní zástupci se vzájemně respektují, dbají o vytváření partnerských vztahů podložených vzájemnou úctou, důvěrou a spravedlností. Dbají o dodržování základních společenských pravidel a pravidel slušné a zdvořilé komunikace. Informace, které zákonný zástupce dítěte poskytne škole nebo jiné důležité informace o dítěti, jsou důvěrné a všichni pracovníci školy se řídí Nařízením Evropského parlamentu a Rady EU 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů /GDPR/.

 

Základní práva dětí přijatých k předškolnímu vzdělávání, k jejichž naplnění přispívají pedagogičtí pracovníci mateřské školy.

 

Dítě má právo na vzdělávání v  souladu se zákonem č.561/2004 Sb.(školský zákon) v platném znění, kde předškolní vzdělávání :

 

Dítě má právo na zajištění činností a služeb poskytovaných školskými poradenskými zařízeními v rozsahu stanoveném ve školském zákoně.

Dítě má právo na psychicky i fyzicky bezpečné prostředí při pobytu v mateřské škole.

Při vzdělávání mají děti práva, která vycházejí z Listiny lidských práv a svobod a Úmluvy o právech dítěte.

 

Podrobnosti k výkonu práv dětí:

 

a tolerance.

 

Vzájemné vztahy ve škole

 

Práva a povinnosti dětí a jejich zákonných zástupců v podmínkách MŠ

 

apod., které jsou také součástí ŠVP.

k podstatným záležitostem při vzdělávání jejich dětí. K řešení těchto otázek mají

právo využít konzultačních hodin pedagogů nebo si dohodnou termín schůzky

s pedagogickým pracovníkem, ředitelkou školy, případně jiným pracovníkem školy

v jinou vyhovující dobu.

 

 

Článek 3

Provoz a vnitřní režim školy

 

Základní organizace a provoz MŠ

,,S písničkou za poznáváním světa“, který je zpracován dle RVP PV. Upřesňuje cíle, obsah i formy vzdělávání v návaznosti na  podmínky školy. ŠVP PV vydává ředitelka školy a je uložen na přístupném místě ve škole (šatny dětí), kde se s ním mohou zákonní zástupci dětí i veřejnost blíže seznámit.

Děti jsou do tříd rozděleny postupně dle data narození, ale zároveň ředitelka přihlíží při rozdělení dětí k specifickým potřebám dětí a k podmínkám školy.

 

Třídy:

,,Berušky“ - 2-4leté děti

,,Včelky“ - 4-5leté děti

,,Motýlci“ - 5-7leté děti

Každá třída má svou organizaci dne - režim, který je pouze vodítkem v denním programu. Pedagogické pracovnice ho přizpůsobují aktuálním potřebám a přáním dětí, dále je přizpůsobován v případě různých akcí, projektů či programů, které vyplývají ze Školního vzdělávacího programu, a také v dalších neplánovaných případech, které se vyskytnou během roku.

 

popřípadě ze zahrady mateřské školy v době od 12.30 do 12.50 hod. a od 14.30 do 16.30 hod., a to vždy osobním kontaktem s učitelkou.

 

 

Denní program v MŠ

 

6.30-10.00 -scházení dětí, ranní hry a volné aktivity dle přání dětí či nabídky

učitelky

-individuální péče dětem

-ranní cvičení a pohybové hry, tanečky

-hygiena

-didakticky zacílené činnosti (ve skupinách či individuálně vycházející

ze ŠVP, TVP - probíhají denně dle vlastního zájmu dětí se řízených

činností zúčastnit)

-skupinová a individuální péče dětem (dětem s odkladem školní

docházky, nadaným dětem, dětem se SVP, dětem s potřebou rozvoje jazyka a výslovnosti apod.

-volné hry dětí

 

9.00 -svačina (probíhá formou samoobslužnosti, případně s pomocí

učitelky-dle schopností dítěte)

-hygiena

 

10.00-12.00 -pobyt venku (školní zahrada, vycházky), důvodem zkrácení či vynechání pobytu venku jsou: inverzní počasí, případně znečištěné ovzduší nebo teplota pod -10 stupňů

-hygiena

 

12.00-12.30 -oběd (polévku dětem nalévají učitelky, hlavní jídlo si dle

možností odebírají děti samy, případně roznášejí provozní pracovníci či učitelky)

 

12.30-14.15 -hygiena, odpolední odpočinek, klidové činnosti, doplňkové programy

14.15-14.30 -svačina

 

14.30-16.30 -pohybová aktivita (pohyb. hry, tanečky, motivační cvičení,..) , hry a zájmové činnosti, pokračování a dokončování prací a činností z dopoledního programu, pobyt venku na školní zahradě

 

 

Přijímání dětí do mateřské školy

 

o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání pro následující školní rok, a to v době od 2.5. do 16.5. a zveřejní je způsobem v místě obvyklém (Městské noviny, webové stránky školy i zřizovatele, vyvěšení oznámení o zápisu ve vývěsce na oplocení mateřské školy).

o stanovení zkušebního pobytu dítěte, jehož délka je maximálně 3 měsíce.

 

Ukončení předškolního vzdělávání

 

Ředitelka mateřské školy může po předchozím upozornění písemně oznámeném zákonnému zástupci dítěte rozhodnout o ukončení předškolního vzdělávání, jestliže:

a) se dítě bez omluvy zákonného zástupce nepřetržitě neúčastní předškolního vzdělávání po dobu delší než dva týdny

b) zákonný zástupce závažným způsobem opakovaně narušuje provoz mateřské školy

c) ukončení doporučí v průběhu zkušebního pobytu dítěte lékař nebo školské poradenské zařízení

d) zákonný zástupce opakovaně neuhradí úplatu za předškolní vzdělávání nebo úplatu za školní stravování ve stanoveném termínu a nedohodne s ředitelkou jiný termín úhrady

 

Ukončit předškolní vzdělávání nelze dítěti, pro které je předškolní vzdělávání povinné.

 

 

ORGANIZACE V MŠ – povinná předškolní docházka, individuální vzdělávání, přivádění, předávání a vyzvedávání dětí, omlouvání dětí

 

Povinná předškolní docházka

Povinnou předškolní docházkou se rozumí pravidelná denní docházka v pracovních dnech s výjimkou období školních prázdnin vyhlášených MŠMT. Minimální rozsah povinné docházky je ředitelkou školy stanoven na 4 hodiny denně, a to od 8.00 do 12.00 hodin.

Zákonný zástupce musí zajistit, aby dítě s povinnou předškolní docházkou docházelo řádně do školy. Zanedbává-li péči o povinné předškolní vzdělávání, dopustí se tím přestupku podle §182a školského zákona.

Nepřítomnost dítěte omlouvá zákonný zástupce dítěte vždy, a to písemně s uvedením důvodu absence prostřednictvím školního informačního systému.

.

Oznámení nepřítomnosti je možné provést:

Rodiče přednostně k oznámení nepřítomnosti využívají školní informační systém. Mohou dítě omluvit také telefonicky nebo osobně v MŠ třídní učitelce, ředitelce nebo jinému přítomnému pracovníkovi.

Při předem známé nepřítomnosti dítěte v mateřské škole je rodič povinen informaci nahlásit nejdéle do 14 hodin den předem.

 

Ředitelka školy je oprávněna požadovat doložení důvodů nepřítomnosti dítěte.

Zákonný zástupce je povinen doložit důvody nepřítomnosti dítěte nejpozději 3 dny ode dne výzvy.

V případě zvýšené omluvené absence či velmi nepravidelné omluvené absence ověřuje ředitel školy její věrohodnost, tzn. může požadovat potvrzení lékaře o nemoci dítěte či potvrzení o jiných důvodech absence.

Nepřítomnost dětí je pravidelně vyhodnocována třídním učitelem. Neomluvenou či zvýšenou omluvenou absenci dítěte řeší třídní učitelka společně s ředitelkou školy pohovorem se zákonným zástupcem dítěte a při pokračující nepřítomnosti dítěte postupuje věc podle §34a odst.4 orgánu sociálně-právní ochrany dětí.

 

Individuální vzdělávání

Individuální vzdělávání dítěte se uskutečňuje bez pravidelné denní docházky dítěte do mateřské školy.

Zákonný zástupce, jehož dítě bude plnit povinnost předškolního vzdělávání individuálním vzděláváním dítěte, je povinen oznámit tuto skutečnost řediteli školy nejpozději tři měsíce před počátkem školního roku, kterým začíná povinnost předškolního vzdělávání dítěte. V průběhu školního roku lze plnit individuální vzdělávání nejdříve ode dne, kdy bylo oznámení doručeno řediteli mateřské školy.

Oznámení o individuálním vzdělávání dítěte musí obsahovat jméno, příjmení, rodné číslo, místo trvalého pobytu dítěte, v případě cizince místo pobytu dítěte, dále období, ve kterém má být dítě individuálně vzděláváno a také důvody pro individuální vzdělávání.

Ředitel školy doporučí zákonnému zástupci dítěte oblasti, v nichž má být vzděláváno, které vycházejí z RVP PV.

Mateřská škola ověřuje úroveň osvojování očekávaných výstupů v těchto oblastech a doporučuje další postup při vzdělávání. Termín prvního ověření je stanoven v době od 15.11. do 30.11., náhradní termín v době od 10.12. do 18.12. Zákonný zástupce je povinen zajistit účast dítěte u ověření. Pokud zákonný zástupce nezajistí účast dítěte u ověření, a to ani v náhradním termínu, ředitelka školy ukončí individuální vzdělávání dítěte. Ověřováním se rozumí přezkoušení dítěte v jednotlivých oblastech společně s předložením výstupů ve formě portfólia dítěte. Výdaje spojené s individuálním vzděláváním dítěte hradí zákonný zástupce dítěte.

 

Distanční vzdělávání

Mateřská škola poskytuje vzdělávání distančním způsobem, pokud je v důsledku krizových nebo mimořádných opatření znemožněna osobní přítomnost dětí v MŠ.

O tom, že prezenční výuka dotčených dětí či dětí celé školy přechází na výuku distančním způsobem, jsou rodiče informováni prostřednictvím školního informačního systému. Škola přizpůsobí distanční výuku individuálním podmínkám jednotlivých dětí, respektive rodičů, tak personálním a technickým možnostem školy.

 

 

Přivádění, předávání a vyzvedávání dětí, omlouvání dětí

 

Písemné pověření a zmocnění k vyzvedávání dítěte podepsané zákonným zástupcem dítěte předají zákonní zástupci učitelkám v jednotlivých třídách mateřské školy na počátku školního roku.

Děti potřebují pro pobyt v mateřské škole přezutí (bačkory či obuv s pevnou patou), pyžamo nebo noční košilku, náhradní spodní prádlo, látkové nebo papírové kapesníky a oblečení na školní zahradu vhodné pro dané roční období. Osobní věci dítěte zákonní zástupci označí tak, aby nedošlo k záměně a uloží věci urovnaně na určené místo (dle značky dítěte) do přihrádky, na věšák a do plátěné tašky. Horní desky věšáků s botníky se nechávají volné.

 

 

Stravování dětí v mateřské škole

 

v mateřské škole.

 

 

 

Úplata za předškolní vzdělávání

 

 

Přerušení nebo omezení provozu mateřské školy

 

přerušit nebo omezit i v jiném období. Za závažné důvody se považují organizační či technické příčiny, které znemožňují řádné poskytování předškolního vzdělávání.

 

 

Ostatní informace k organizaci v MŠ

 

s pedagogickými pracovníky, případně i ostatními pracovníky školy.

 

 

Článek 4

 

Podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí

 

Bezpečnost a ochrana zdraví dětí ze strany školy

 

V souladu s vyhláškou č. 64/2005 Sb.,ve znění pozdějších předpisů a vyhláškou č.57/2010 vyhotoví a zasílá záznam o úrazu stanoveným orgánům a institucím.

a) 20 dětí z běžných tříd, nebo

b) 12 dětí ve třídě, kde jsou zařazeny děti s přiznanými podpůrnými opatřeními druhého až pátého stupně nebo děti mladší 3 let

Výjimečně může ředitel mateřské školy zvýšit počty dětí uvedené

a) nejvýše o 8 dětí nebo b) nejvýše však o 11 dětí

v bezpečné vzdálenosti od něj.

jejich plody, pokud ke konzumaci nejsou výslovně určené a podobně.

k ostražitosti a předcházení ohrožení zdraví dětí.

 

Bezpečnost a ochrana zdraví dětí ze strany zákonných zástupců

 

neprodleně informován a dítě si z mateřské školy musí odvést. Jeho povinností je dítě odvšivit, aby nedošlo k přenosu na další děti.

v šatnách dětí.

 

 

Ochrana před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí

 

Cíle preventivního programu jsou naplňovány jednak průběžně v rámci dosahování cílů obsažených v integrovaných blocích ŠVP a v rámci každodenního působení na děti. Některé cíle jsou naplňovány formou projektů a programů, které jsou zařazovány během roku.

Děti jsou vhodně seznamovány s rizikovým chováním a sociálně-patologickými jevy jako jsou drogová závislost, kouření, alkoholismus, šikana, vandalismus, kriminalita, závislost na počítači, televizi apod.

 

 

 

Článek 5

 

Podmínky zacházení s majetkem školy ze strany dětí i zákonných zástupců

 

 

 

Článek 6

 

Závěrečné ustanovení

 

Seznámení se školním řádem a jeho dodržování je závazné pro zákonné zástupce dětí a jimi písemně pověřené osoby a všechny zaměstnance školy.

S vybranými částmi školního řádu jsou seznámeny děti. Forma seznámení odpovídá věku a rozumovým schopnostem dětí.

Tento řád nabývá účinnosti dne 1.9.2023 a ruší předchozí znění školního řádu č.j. MSW 164 /2022/RE.

 

 

V Lanškrouně dne 31.8. 2023

 

Mgr. Kristina Popelářová, DiS.

ředitelka školy